El dia 14 de desembre passat vaig enviar un escrit (dtl 15.12.2007/) a l’oficina del comissari europeu de multilingüisme. M’han respost el següent:

Benvolgut Sr. Boronat,

Moltes gràcies del seu correu electrónic del 14 de desembre i per la informació sobre la situació lingüística al País Valencià. La politica de llengües i cultura es competència dels Estats Membres de l’Uniò Europea, alguns d’ells la deleg[u]en a les regions. Si un estat que ha firmat i ratificat la carta europea de les llengües regionals o minoritaries no compleix amb les reivindicacions de la carta en qüestió es pot dirigir al Consell d’Europa.

Cordialment,
Johan Häggman
Membre del gabinet
Gabinet del Comissari Leonard Orban

Per tant, hem comprovat que el comissari atén en català, com esperàvem, encara que no tinga el web en la nostra llengua. D’altra banda, ens sembla que fuig d’estudi, atés que la qüestió afecta també la seua àrea i crec, en tot cas, que hauria segut més normal que traslladara ell mateix la qüestió a l’òrgan o la institució competent.

Per tant, haurem d’adreçar el mateix escrit al Consell d’Europa (que supose que deu ser el Consell de la Unió Europea [erròniament, cosa que m’indica Josep Molés en el seu comentari]), però no trobem en el seu web cap adreça per a les cartes dels ciutadans de la Unió Europea. En qualsevol cas, en faig una traducció més o menys barroera a l’anglés (sí, a l’anglés, que si ells no admeten el català, no deuen pretendre que admeta jo la llengua que pretenen imposar-me) i l’envie a algunes adreces de premsa del Consell de la Unió Europea més o menys relacionades temàticament amb l’assumpte.


Publicat per: Miquel Boronat Cogollos.

2 pensaments sobre “Leonard Orban atén en català: la censura de Francisco Camps és cosa del Consell d’Europa

  1. Miquel,
    Per què suposes que es tracta del Consell de la Unió Europea? La carta que transcrius de l’ajudant del comissari diu ben clar que t’adreces al Consell d’Europa. A més, la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries crec que de fet la va elaborar el Consell d’Europa (entitat que no té res a veure amb la UE, a la qual pertanyen països europeus que no són de la UE). Veges si trobes el link que busques ací: http://www.coe.int Josep Molés

  2. Moltes gràcies per l’esmena, Josep. Tens molta raó, jo estava pensant que la UE ens faria més paper, però caldrà que m’adrece al Consell d’Europa. Per no deixar-ho córrer, vaja.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *