Segons la notícia de Sergi Pitarch en el diari Levante (22.03.2009)

L’ús del valencià perd força

Els sociolingüistes alerten del «perillós» retrocés de l’ús de la llengua en Castelló

En canvi, més optimista és la notícia de Lucía Gadea en el diari El País (05.04.2009):

El valencià es parla més en les ciutats mitjanes

[…]

El catedràtic de Sociolingüística Brauli Montoya va establir ahir en Alcoi que esta tendència a l’alça ha començat en les comarques de l’Alcoià, el Comtat i les Marines. Aquestes dades formen part de les últimes enquestes. «La conclusió és que hem aconseguit parar el declivi de l’ús social de la llengua», va explicar. La primera enquesta de l’Institut d’Estudis Catalans data de 1985 i assenyalava que l’ús en família i la transmissió del valencià de pares a fills representava entre el 25 % i el 30 % de la població.

L’article no aclarix, doncs, si parlem de la transmissió intergeneracional o de l’ús de la llengua. En tot cas, sembla que vol plantejar una dinàmica diferent respecte de la situació exposada per a Castelló. Cal dir que les enquestes de l’AVL (2004) i sies (gv, 2005) mostraven unes dades de transmissió en una altra línia: «sempre en valencià» 71,83 % i 63,6% a la regió d’Alcoi-Gandia, dades que reflectia en el 2004 Alfons Garcia en el diari Levante (01.05.2004):

En este últim aspecte, l’estudi revela que, en l’actualitat, el 35 % dels habitants de la Comunitat declara utilitzar normalment el valencià a casa, quan en 1995 este percentatge era del 50 %. La pèrdua d’usuaris domèstics de la llengua autòctona ha estat així del 30 % en 9 anys. La dada de 2004 és fins i tot pitjor que la registrada en 1989 (43 %). Per contra, el castellà mai ha gaudit de tan bona salut en la Comunitat: el 55 % ho usa a casa (set punts més que en 1995).

Ja ho diuen que hi ha veritats, veritats a mitges i estadístiques. Les estadístiques, es poden interpretar, però només són un instrument per a alguna finalitat. Per tant, els qui tinguen alguna finalitat, esperem que siga bona.


Més dades estadístiques: «Dades sobre el català al País Valencià»


Publicat per: Miquel Boronat Cogollos.

4 pensaments sobre “Estadístiques lingüístiques del País Valencià

 1. Bon dia! Desconec si este és el lloc adient per a dir-ho, però hui dia 14 d´abril esta pàgina web apareix completament desgavellada. Es podria arreglar?

  Gràcies de bestreta 🙂

 2. Joanot, t’agraïxc el missatge, però a banda del desgavell habitual que cadascú hi puga valorar, si no m’ho concretes, no sé què vols que hi millorem. Pel que jo veig, el bloc està com sempre.

 3. Hola, Miquel!

  Abans de tot, dir-te que ja està solucionat. Em referia al fet que este matí, en les ocasions que he entrat, apareixia la primera notícia en lletres molt grosses, després un gran sòcol en blanc, les lletres roges que normalment ixen a la dreta figuraven baix de la web, etc etc. Un desgavell, vaja, que perfectament pot haver-se degut a la configuració (o el que siga) del meu ordinador.

  Gràcies en qualsevol cas pel teu interés 🙂

 4. En tot cas, Joanot, moltes gràcies a tu per l’avís. També podria haver estat problema nostre, o del servidor, que tenen estes coses de caiguda de línia.

  Fins a l’altra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *