El diari El País (06.03.2008 dj.) titula:

EL TSJ jutjarà si el Consell vulnera el dret a estuciar en valencià

Escola Valenciana alega que classes previstes en llengua pròpia es donen en castellà

El fet és greu, com ja sabem, perquè parla dels guetos que estan creant des del govern valencià del pp actual. Com a exemple, les dades de cc oo: «menys d’un 10% d’alumnes de la concertada estudia en valencià. I un 0% en la privada.» Per tant, no és una bona notícia, però és una iniciativa necessària.

menys d’un 10% d’alumnes de la concertada estudia en valencià. I un 0% en la privada

El que és greu del cas és que la discriminació i la subordinació lingüística tot ho emboliquen. Estem tan mancats de normalitat, que sacralitzem el poc que tenim. Per exemple, l’ensenyament en una llengua diferent de la pròpia és un gran avantatge… excepte que siga un instrument més d’eliminació de la llengua pròpia, afegit a la discriminació general en els àmbits administratius, mercantils i socials, que fa de la llengua pròpia una llengua realment impròpia.

En realitat, no es tracta d’estudiar «en» una llengua, sinó de poder aprendre i usar eixa llengua en tots els àmbits, i més encara si és la llengua que es qualificada de pròpia i, per tant, entesa —tal com diu la Llei 4/1983— com la llengua que tots els ciutadans tenen dret a conéixer i a usar oralment i per escrit tant en les relacions privades com en les relacions amb les instàncies públiques. Això és el que no s’esdevé.


Publicat per: Miquel Boronat Cogollos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *