Hem pogut llegir en el dia Avui (27.02.2008) la notícia següent:

El govern estableix un sistema de punts per primar les pel·lícules en català a l’hora d’atorgar subvencions

La Generalitat de Catalunya primarà les produccions cinematogràfiques en català i per a això ha establert un sistema de punts per accedir a les ajudes, que el 2008 seran gairebé de 37 milions

Efe

La Generalitat de Catalunya primarà les produccions cinematogràfiques en català i per a això ha establert un sistema de punts per accedir a les ajudes, que el 2008 seran gairebé de 37 milions. Així ho ha anunciat el secretari de Cultura del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Eduard Voltas.

Del total del pressupost, 20 milions els aportarà Televisió de Catalunya, ha explicat el seu director, Francesc Escribano, mentre que els 16,65 restants correran a càrrec de la Generalitat, a través de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), entitats que han acordat coordinar les polítiques d’ajuda a la producció audiovisual catalana.

Voltas ha explicat que amb aquesta nova política de cinema volen acabar amb les «perversions» del sistema actual, que acaba finançant pel·lícules en les quals el 10% de la producció catalana és una mera excusa per accedir a una subvenció.

Consolidar una indústria cinematogràfica potent amb capacitat de liderar projectes ambiciosos des de Catalunya, mantenir la tradició d’alt valor cultural i impulsar les produccions en versió original catalana són els eixos de la nova política d’ajudes al cinema, que s’emmarca en la futura llei del cinema de catalunya que està en elaboració i que es preveu portar al Parlament aquest mateix any.

Amb aquest nou sistema es vol limitar a unes quaranta les produccions anuals catalanes (el 2007 n’hi va haver 75), i donar suport a fons quatre produccions importants que siguin capaços de tenir èxit al mercat, i que podrien rebre fins a 3 milions d’euros d’ajuda. A les 36 restants se’ls ajudaria segons el barem.

El sistema de punts avalua que la versió sigui en català, que les pel·lícules estiguin basades en autors o trames que passin a Catalunya, que el rodatge es faci aquí, que es contractin empreses de serveis i tècnics locals i que els actors i l’equip creatiu (director, guió i música), sigui també català.

Pel·lícules com Tapas, Salvador o El Perfume resultarien amb aquest nou sistema més beneficiades que amb l’anterior, mentre que les que tenen una presència irrellevant de català, com la meitat de les 75 produïdes l’any passat, perdran facilitats.

Discriminació positiva

Amb aquestes mesures es vol fer una discriminació positiva cap a la producció catalana, per incrementar el nombre d’espectadors que accedeixen al cinema en versió original catalana, i que el 2007 només va ser del 0,8% del mercat a Catalunya.

Segons les dades que s’han presentat, l’any passat 194.077 espectadors van anar al cinema a veure pel·lícules en versió original en català, mentre que els que van a anar veure pel·lícules de producció catalana van ser més de dos milions de persones. I és que dels 75 llargmetratges produïts, només dotze eren en versió original catalana.


Publicat per: Miquel Boronat Cogollos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *