Una entrevistada (experta en alimentació) va usar la paraula fregitada —en lloc del previsible i usual fregida en el programa Bon dia, Catalunya (13 de gener de 1999) de Catalunya Ràdio. La variant fregitada no apareix en els diccionaris ni és gens usual en la xarxa, on només localitze un cas del 4 d’octubre del 2021: 

Quan anem a Cambrils sempre anem a Les Barques (el petit), és molt bo. Recomano qualsevol tapa de peix fresc, pop a la gallega, la fregitada de peix o l’increïble tàrtar de tonyina.

Un poc més usual és freginada, que apareix en el dcvb però no en els diccionaris habituals, que només donen entrada a la forma masculina freginat.


Publicat per: Miquel Boronat Cogollos.

2 pensaments sobre “fregitada*

 1. [Comentari d’Idali, 13.11.2023]
  Bon dia

  Fregitada és un mot lògic, si tenim Fregitó (DNV) i Fregitonet (DIEC). Alk
  https://www.einesdellengua.com/Fitxes/Textos/F/fregitada.htm

  De la nostra base de dades:
  *fritada / fregida / freginat DIEC, R / freginada R / fregimenta / fregitori Val. (fregit o frit, ço és menja cuita amb oli, llard o mantega bullents, esp. de freixura)
  *fritada / *fritanga / *fritura / fregida / fregidura / freginat DIEC, R / freginada R / fregitel·la o fritel·la Bal., DIEC (acció i efecte de fregir) | fregitori Val. (acció de fregir) (DIEC: fritura: plat de carn i freixura)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *