Enllaços als articles de la secció «Català a la terrasseta» d’Albert Pla Nualart publicada en el diari El Punt Avui+:

  1. La terrasseta tanca (Opinió)Vam obrir l’agost de l’any passat, per tapar forats. Hem aguantat 14 mesos. I avui, amb els primer freds de tardor, pleguem taules, cadires i tendal. En 14 mesos hem après, junts, un grapat de coses…. …

    25 octubre 2010

  2. Paga, que és gata (Opinió)La popular dita em fa pensar en l’obra de Tennessee Williams amb què es reobre el Lliure de Gràcia, Gata sobre teulada de zinc calenta. Perquè, en efecte, aquí també és gata i es diu Maggie, per…

    24 octubre 2010

  3. Planells i altells (Opinió)Llegeixo en un full de promoció de pisos: “Falta el planell de l’altell”. Tot i sonar ben catalans (hi ha centenars de paraules acabades en -ell), ni el planell ni l’altell són el que semblen. Quan… …

    18 octubre 2010

  4. València existeix (Opinió)València existeix, i té una Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que fa una feina digna i respectable, com ara una gramàtica normativa que podeu consultar en línia. I ho dic perquè sembla que…

    17 octubre 2010

  5. Els cops no es fan (Opinió)Un dels objectius de la codificació de Fabra era reforçar al màxim la identitat de la llengua enfront del castellà. Però aquest objectiu, lloable i necessari, acaba sent nociu quan es porta tan lluny… …

    11 octubre 2010

  6. En una cruïlla (Opinió)En els sentits figurats és on més costa distingir la interferència (mai ho diríem si no fos pel castellà) de l’evolució condicionada (ens hi ha dut el castellà però hi podíem arribar tots sols)….

    10 octubre 2010

  7. Com (a) germans (Opinió)De la normativa actual se’n desprèn que si dues persones s’estimen com a germans és que són germans, mentre que si s’estimen com germans, no ho són. Per fer-ho més didàctic, molts gramàtics afirmen… …

    4 octubre 2010

  8. “La volta al col·le” (Opinió)La tornada a l’escola és un bon termòmetre de la salut del català. Pareu l’orella el primer dia de classe, en què els retrobaments fan els nens xerraires. Però el meu particular termòmetre és al…

    3 octubre 2010

  9. “Com puc negar-m’hi!” (Opinió)Sento que diu algú quan un amic molt íntim li demana un favor. Sembla, però, que com no és, o no era, tan dúctil com como. Per exemple, el sentit condicional que té a “Com no vinguis, et mato!”…

    27 setembre 2010

  10. Per no ‘agobiar-se’ (Opinió)La reincorporació a la feina és com un pes que ens cau al damunt. La lleugera roba d’estiu es va fent gruixuda i el dia es va escurçant fins que el canvi d’horari ens amputa les vesprades. I tot plegat… …

    26 setembre 2010

  11. Hores d’ara (Opinió)No sé si per deixadesa, concisió o un procés de desgast, cada dia més gent escriu “hores d’ara”, “bon punt” i fins i tot “enllà de” estalviant-se la a, el tan i el més inicials. La a…

    20 setembre 2010

  12. Donat que (Opinió)Hi ha opinions dividides sobre la genuïnitat de donat que amb valor causal. Que donar-se vol dir esdevenir-se o produir-se, com ara a “Es dóna el cas”, no ho discuteix ningú. I tan correcte és…

    19 setembre 2010

  13. Moll i mullat (Opinió)Alguns internautes, en descobrir que a moll i mullat hi correspon només mojado, s’emocionen fins al punt d’afirmar que només moll pot fer d’adjectiu i que dir que un carrer està mullat i no moll és… …

    13 setembre 2010

  14. Mono de mono (Opinió)En el català real hi ha molts monos: el mono mico, el mono granota, el mono bufó i el mono síndrome d’abstinència. Però el català normatiu en tolera només un: el que no és estèreo. Ens deixa dir…

    12 setembre 2010

  15. Encara serà bo Deures incompatibles (Opinió)La necessitat de marcar territori fa que posem fronteres on hi ha espais de transició, com el que separa el futur de la probabilitat. El castellà i el francès tant poden dir debe de ser él / ce doit… …

    3 setembre 2010

  16. Otorino eradicat Corector corrector (Opinió)L’ortografia del català és envejablement fonemàtica. Només cal estudiar anglès o francès per adonar-se’n. Però, com que del que és bo no se’n té mai prou, ens irriten encara més els pocs casos…

    2 setembre 2010

  17. Gitano o rom? (Opinió)Segons la RAE i el GDLC, gitano és el membre d’una ètnia però també qui enganya i estafa. El numeret que Sarkozy va muntar fa uns dies a Lió ha permès constatar que els titulars dels mitjans anglesos,… …

    27 agost 2010

  18. “Piqué és al terra” Cull, recull i plega (Opinió)Ho vaig sentir l’altre dia a l’excel·lent transmissió de RAC 1. I sento mares que diuen als nens: “Cull això del terra”, “Aixeca’t del terra”. El suelo castellà és el terra català: “He…

    26 agost 2010

  19. La prova del cotó Vaivé i alts i baixos (Opinió)Ara que a la terrasseta ja refresca farem una prova per avaluar si teniu el català més o menys interferit. Consisteix en el següent: quan el castellà cobreix amb un sol mot un significat que en català… …

    20 agost 2010

  20. El o li deixo triar? En base a (Opinió)En una perífrasi tenim dos verbs enganxats que funcionen com un de sol. N’hi ha de moltes menes. A “Puc arribar tard” els dos verbs tenen el mateix subjecte: jo puc i jo arribo. A “Em fan llegir”,…

    19 agost 2010

  21. Què vol dir ‘cursi’? Quico i carrincló (Opinió)El diccionari diu que és cursi qui pretén ser elegant i refinat sense ser-ho. Cursi ve del castellà i té un significat massa complex i subjectiu perquè el pugui atrapar una definició. Ser cursi té…

    13 agost 2010

  22. Treballar i fer feina (Opinió)El trabajo de vegades és feina i d’altres treball, i el dilema genera molts dubtes. En dialecte central diem clarament feina, i no pas treball, en frases com “Un company de feina”, “S’ha quedat…

    12 agost 2010

  23. Més aviat, millor “Lo antes posible” (Opinió)Abans és més aviat com millor és més bé però la sinonímia té gairebé sempre límits: hi ha contextos, girs idiomàtics, en què les dues formes no són intercanviables. En dialecte central, “La…

    6 agost 2010

  24. Un bon mal Adverbi o prefix? (Opinió)Dels prefixos negatius (a-, des-, dis-, in-, no-, etc.) avui vull posar en valor –com es diu ara– el prefix mal-, poc productiu però molt gustós. Malcreient té un dring més català que desobedient,…

    5 agost 2010

  25. Jerez, Xerez, xerès Mèxic i Mèjic (Opinió)Jerez és a Cadis, però Cadis té prou pes per tenir forma catalana i Jerez no. Per això diem Jerez com ho diuen allà. I el mateix fem amb Xerez, el nom del seu equip de futbol, que ells escriuen amb… …

    30 juliol 2010

  26. Així que Així com (Opinió)Corregint exàmens de brillants universitaris m’adono que ja no reconeixen l’així que temporal com una forma del català. Me’l canvien per quan, tan bon punt, tan aviat com… La norma actual admet dos… …

    29 juliol 2010

  27. La mort del vós Vostès i vosaltres (Opinió)A les ciutats, abans de la guerra civil els fills tractaven els pares de vostè, i dels 40 ençà ha triomfat el tuteig. Però als anys 20 hi va haver un ampli moviment de rebuig del vostè i de retorn…

    23 juliol 2010

  28. Tot s’hi val “Ja et val!” (Opinió)La xafogor no és amiga del civisme, i Hereu, que ho sap, ens adverteix que “A Barcelona tot hi cap però no tot s’hi val”. El primer hi és Barcelona però el segon pertany al verb valdre-s’hi, que…

    22 juliol 2010

  29. La gandula La clara i el xampú (Opinió)Un dels paradisos de l’estiu és prendre la fresca en una gandula. Però a la gandula, aquest seient plegable de lona amb potes en aspa, li disputen el territori l’hamaca i la tumbona. La invasió de la… …

    16 juliol 2010

  30. Guiris i guris Les víkings (Opinió)Els guiris són una realitat molt estiuenca i, pel que sembla, la gran esperança blanca de la nostra depauperada economia. I dic blanca perquè guiri no vol dir estranger i prou, sinó estranger blanquet… …

    15 juliol 2010

  31. Xiringuitos… i ‘tinglados’ (Opinió)Si la calda us ofega, no hi ha res com la fresca ecològica d’una terrassa de xiringuito a la nit. El mot xiringuito ve de Cuba i el periodista González-Ruano s’hi va inspirar per batejar un quiosc de… …

    9 juliol 2010

  32. Un bon handicap Holding d’hàmsters (Opinió)Sí, tenim un bon handicap a l’hora de pronunciar handicap. Escriure-ho en rodona fa pensar que és aguda i que la hac és muda, però al DIEC hi trobo un “relatiu al hawaià” que prova que la catalanització… …

    8 juliol 2010

  33. Qui és el darrer? El glop i el mos (Opinió)A internet hi ha un munt de blogs que ens volen fer parlar més bé. Els escriuen joves abrandats que confonen català militant amb català genuí. Diuen que darrer i proper es perden perquè el castellà… …

    2 juliol 2010

  34. Connectors textuals (Opinió)La diferència fonamental entre la llengua culta i la col·loquial és que la culta (que sol ser escrita) és capaç d’acumular significat (i, per tant, de matisar), i això és el que fa possible el pensament… …

    1 juliol 2010

  35. Per molts anys! “Ser molt curós” (Opinió)Teresa M. Castanyer, jubilada però més activa que mai, em convida a desmentir la creença molt estesa que “Per molts anys!” és per a l’aniversari i “Felicitats!” per al sant. Fer anys convida…

    25 juny 2010

  36. Respectar l’infinitiu (Opinió)A la sortida dels bars hi trobo sovint aquest rètol: “Respectar el descans dels veïns”. Em deixaria perplex si no fos perquè, al costat, hi sol haver l’altre: “Respetar el descanso de los vecinos”…. …

    24 juny 2010

  37. Demés i varis Tactisme (Opinió)L’actual normativa és en part depuració: l’eliminació de formes habituals però de catalanitat dubtosa. Sovint no es condemna la forma sinó algun dels seus usos. Passa amb demés i varis. L’únic demés… …

    18 juny 2010

  38. Sentir-se ridícul per una lletra Al seu torn (Opinió)Reivindicàvem l’altre dia el xupa-xup, i avui lamentem no poder-lo xupar, perquè en català podem llepar, xumar, mamar però no xupar. No és estrany, doncs, que tinguem tan poques pàgines de relax,…

    17 juny 2010