Rss Feed Tweeter button Facebook button Technorati button Reddit button Myspace button Linkedin button Webonews button Delicious button Digg button Flickr button Stumbleupon button Newsvine button Youtube button

Arxiu

Un nou instrument per als deures lingüístics

La Generalitat valenciana ha creat oficialment una Oficina de Drets Lingüístics (dogv número 8.192, 18.12.2017):

Decret 187/2017, de 24 de novembre, del Consell, pel qual es regula el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics. [pdf]

Podem fer un petit recorregut periodístic en relació amb l’oficina:

 • El Temps, 10.03.2017: «Així serà l’Oficina de Drets Lingüístics valenciana» de Moisés Pérez
 • Diari La Veu, 18.12.2017: «L’Oficina de Drets Lingüístics ja és una realitat»
 • Diari La Veu, 19.12.2017: «Com funcionarà l’Oficina de Drets Lingüístics?» de Tere Rodríguez

2 comments to Un nou instrument per als deures lingüístics

 • Daniel

  Molt probablement no siga el lloc adient, Miquel, però crec que un dia d´aquests podries fer ací al DTL una ressenya/reflexió sobre com a les darreres convocatòries d´ocupació pública (aprovades i, moltes, en perspectiva per a l´any vinent i el següent) no apareixen enlloc, novament, les corresponents al grup A1 – assessors/res lingüístics/ques.
  I és que, quan de temps porten sense convocar-se (si és que mai ha estat el cas)? Més de 30 (trenta) anys ja? Després passa el que passa: només hi ha ¿5? assessors/res lingüístics/ques (!) a tota la Generalitat, dels quals, si no vaig errat, 2 s´han jubilat. I això deixant de banda les conseqüències, entre les quals destaca que, en general, els serveis de caire lingüístic de la Conselleria de Cultura i Educació, la titularitat dels quals hauria de ser, en bona lògica, ocupada per assessors/res lingüístics/ques A1 de carrera per concurs o fins i tot lliure designació, tenen al front en les últimes dècades (o siga, no és un problema que estiga al front de la Conselleria de Cultura i Educació el PSPV, PP o Compromís) a personal quasi sempre provinent del món docent (professorat de secundària en comissió de serveis), que solen tindre un coneixement reduït, per dir-ho molt suaument, de l’administració de la Generalitat, que ben poc se sembla a la d´un institut.

  Espere, doncs, alguna reflexió teua sobre aquest tema. Gràcies i bon any 2018!

 • Hola, Daniel: tens molta raó en això que comentes dels tècnics lingüístics superiors (els assessors lingüístics). Hauré de consultar l’RLT de la Generalitat i demanar-los més informació a alguns companys per a vore d’entendre la situació que exposes. En el sentit que assenyales, puc dir que els tècnics lingüístics A2 de la Sindicatura de Comptes ja fa uns deu anys que van fer el procés de canvi al grup A1 (des del 2011 hi ha un acord similar en les Corts, tot i que encara no s’ha fet el procés).
  Quant a la resta, també és un tema que mereix una reflexió. Trobe que la gestió en este àmbit està tenint un cert ressò per algunes decisions vistoses. Caldria comprovar si això vaja acompanyat d’una incidència profunda i positiva en la gestió lingüística de l’administració.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>